05.04.2019.
Na Rtu Kamenjak održan završni prikaz vježbe "ŠTIT 19"

Na vojnom poligonu "119. brigade Hrvatske vojske" na Rtu Kamenjak u Premanturi kraj Pule, u petak, 5. travnja 2019. održan je završni prikaz vojne vježbe "ŠTIT 19".

Riječ je o glavnom obučnom događaju postrojbi protuzračne obrane te vojnoj vježbi s najduljom tradicijom u Hrvatskoj vojsci.

Na posljednjem danu vježbe prisustovali su izaslanik načelnika Glavnog stožera, general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković te predstavnici civilnih vlasti i lokalne zajednice.

General-bojnik Jurković naglasio je kako su u proteklim danima vježbe provedena sva bojeva gađanja koja se ocjenjuju te kako su sudionici vježbe uspješno obavili sve svoje zadaće. „U potpunosti su spremni za izvršenje njihovih misija!“, zaključio je general Jurković.

Zapovjednik pukovnije protuzračne obrane pukovnik Alen Šimunić kazao je kako su pripadnici Hrvatske vojske ostvarili svoje ciljeve koji su im zadani dolaskom na vježbu: „Ovim putem mogu čestitati svim pripadnicima koji su sudjelovali u vježbi na uspješno pokazanom gađanjima u proteklim danima, a posebno onima koji su prvi puta proveli bojna gađanja u civilnom zračnom prostoru.“

Vježba „ŠTIT 19“ održala se po 32. put od 1. do 5. travnja 2019. godine, a riječ je o granskoj vježbi kopnenih, zračnih i pomorskih snage u kojoj su sudjelovali zrakoplovi HRZ-a (MIG-21, Pilatus i helikopter Mi-8) te brodovi HRM-a. Ukupno je sudjelovalo  500 pripadnika Hrvatske vojske, a nositelj vježbe je Pukovnija protuzračne obrane. Sredstva kojima su provedena bojeva gađanja su lakoprijenosni raketni sustav (LPRS) S-2M i lako topničko oružje (LTO) SPZT 20/3 mm BOV-3.

Tekst: MORH

Foto: MORH / M. Čobanović