02.04.2019.
Prvi dočasnik Centra vojnih škola Slovenske vojske posjetio HVU

Izaslanstvo Centra vojnih škola Slovenske vojske predvođeno njihovim prvim dočasnikom časničkim namjesnikom Avguštinom Burgom, posjetilo je u vremenu od 1. do 2. travnja 2019. Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“.

Domaćin posjete bio je prvi dočasnik HVU-a časnički namjesnik Ivan Grudenić zajedno s prvim dočasnikom Dočasničke škole časničkim namjesnikom Miroslavom Raštegorcem, prvim dočasnikom Časničke škole časničkim namjesnikom Zlatkom Vitićem, prvim dočasnikom Kadetske bojne časničkim namjesnikom Željkom Vuksanićem te voditeljem Visoke dočasničke izobrazbe časničkim namjesnikom Denisom Nikolašem. U sastavu slovenskog izaslanstva bio je i Prvi dočasnik Dočasničke škole časnički namjesnik Uroš Gornik.

Cilj posjete je jačanje bilateralne obrambene suradnje u području izobrazbe i školovanja dočasnika. Časnički namjesnik Burg predstavio je projekt visokog školovanja dočasnika Slovenske vojske, odnosno pokretanje akreditacije vojnog programa koji bi kroz uspostavljanje Visoke škole za dočasnike rezultirao s dostizanjem akademskog stupnja obrazovanja.

Uz razgovore o izobrazbi i školovanju dočasnika vođeni su razgovori i o jačanju suradnje u okviru inicijative A5, te je tom prigodom časnički namjesnik Grudenić najavio provedbu tečaja za najviše dočasničke dužnosti (Command Senior Enlisted Leader Course) koji će se po treći puta provesti u organizaciji HVU-a u listopadu ove godine. Također, uputio je poziv časničkom namjesniku Burgu da pozove pripadnike Slovenske vojske na pohađanje tečaja te da mogu sudjelovati i kao gosti predavači.

Časnički namjesnik Burg zahvalio je na srdačnom prijemu i dosadašnjoj višegodišnjoj suradnji te je pozvao prvog dočasnika HVU-a na uzvratni posjet. Za istaknuti je činjenicu da je u sustavu dočasničke izobrazbe do danas na HVU školovano dvanaest pripadnika Slovenske vojske koji su sa zapaženim rezultatima završili Visoku dočasničku izobrazbu.

Tekst: pk Zdravko Lovašen

Fotografije: sžn Dražen Volarić