01.04.2019.
SMVO provodi 6. po redu S.E.R.E. obuku razine C

Središte za međunarodne vojne operacije provodi obuku preživljavanja, izbjegavanja/bijega, otpora i izvlačenja (Survival, Evasion/Escape, Resistance, Extraction) na poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj u periodu od 1. travnja do 12. travnja 2019. godine.

Početku obuke prethodio je instruktorski tjedan na kojem su izvršene sve organizacijske pripreme za provedbu iste. Voditeljica je satnica Renata Koković Novosel, a pristupilo je 10 polaznika (osoblje karakterizirano kao visokorizično od izolacije i iskorištavanja). Od ponedjeljka do četvrtka (8.-11. travnja) provodit će se završna vježba (u neprekidnom trajanju od 72 sata). Polaznici će završetkom S.E.R.E. razine C raspolagati potrebitim znanjima i biti sposobni primijeniti tehnike preživljavanja, izbjegavanja, otpora i izvlačenja kao što su kretanje protiv neprijateljske potrage, otpor iskorištavanju u svim situacijama zarobljeništva te korištenje osobne opreme i prirodnog okoliša kako bi se povećao uspjeh izvlačenja.

Obuka je namijenjena prvenstveno pripadnicima OS RH koji se upućuju u područje OPM na dužnosti visokog rizika od izolacije i zarobljavanja, pripadnicima specijalnih snaga i postrojbi za dubinsko izviđanje, vojnim pilotima i zrakoplovnim posadama.

Autor teksta: npr Jasmina Vrgoč