11.03.2019.
Primopredaja dužnosti između 9. i 10. HRVCON-a u misiji „Odlučna potpora”

U kampu „Marmal“ u Mazar-e-Sharifu, 10. ožujka 2019. godine provedena je svečana primopredaja dužnosti između zapovjednika 9. i 10. hrvatskog kontingenta u misiji „Odlučna potpora“ u Islamskoj Republici Afganistanu. Na svečanoj ceremoniji primopredaje dužnosti nazočio je kao najviši gost, zapovjednik TAAC North brigadni general Gerhard Ernst-Peter Klaffus sa ostalim visokim predstavnicima nacija smještenim u kampu „Marmal“ te predstavnici Oružanih snaga partnerskih zemalja A5 inicijative.

Zapovjednik 9. HRVCON brigadir Dražen Ressler zahvalio se svim pripadnicama i pripadnicima 9. HRVCON na iznimno profesionalno provedenoj zadaći ističući kontinuiranu suradnju sa sve 22 članice pod zapovijedanjem TAAC-N te 38 članica zapovjedništva misije „Odlučna potpora“ tijekom cjelokupnog trajanja misije. Kroz svoje obraćanje je iskazao ponos na kvalitetu provedenih zadaća u kojima su ravnomjerno sudjelovali sve pripadnice i pripadnici 9. HRVCON. Nadalje, brigadir Dražen Ressler je naglasio važnost suradnje sa članicama A5 inicijative te se pripadnicima OS zemalja A5 inicijative zahvalio na izuzetnoj suradnji. Na kraju je svim pripadnicama i pripadnicima 9. HRVCON zaželio sretan povratak u Domovinu.

Brigadir Dragiša Konsa, obraćajući se nazočnima, naglasio je kako je 10. HRVCON u potpunosti spreman preuzeti sve dodijeljene zadaće i prihvatiti sve izazove koji će se pred njih staviti. U svom govoru nazočnima posebno je istaknuo važnost poštivanja svih mjera sigurnosti te poštivanje svih pripadnika partnerskih nacija i afganistanskih prijatelja. Takvim pristupom, naglasio je uspješnost provedbe svih predstojećih zadaća 10. HRVCON na ponos svih pripadnika Hrvatske vojske u Domovini. Na kraju je svim pripadnicima 9. HRVCON, kao i pripadnicima Oružanih snaga partnerskih zemalja A5 inicijative zahvalio na uspješno obavljenoj zadaći te zaželio sretan povratak kućama.

Zapovjednik TAAC North brigadni general Gerhard Ernst-Peter Klaffus je u završnom obraćanju istaknuo izvrsnu suradnju sa svim pripadnicama i pripadnicima 9. HRVCON, zaželio sretan povratak u Republiku Hrvatsku te istaknuo uvjerenje kako će 10. HRVCON nastaviti na provedbi zadaća u sklopu misije „Odlučna potpora“ tamo gdje su stali njihovi prethodnici.

Samoj svečanosti primopredaje prethodila je koncelebrirana sveta misa koju su zajednički predvodili vojni kapelani 9. i 10. HRVCON don Antonio Mikulić te pater Zdravko Barić.

Tekst i foto: 9. HRVCON RS