08.03.2019.
Komemoracija kontraadmiralu Tihomiru Ercegu

Komemoracijom održanom u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba”, u petak, 8. ožujka 2019. g., pripadnici Hrvatske ratne mornarice oprostili su se od svojega dugogodišnjeg prijatelja, suborca i zapovjednika, kontraadmirala Tihomira Ercega koji je preminuo u Splitu 7. ožujka nakon kratke i teške bolesti.

Uz obitelj preminulog admirala, komemoraciji su nazočili njegovi suradnici i prijatelji, među kojima i umirovljeni admirali va Zdravko Kardum te va Ante Urlić.

Dirljivim govorom skupu se obratio zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kmd Ivo Raffanelli istaknuvši kako o Čovjeku uistinu ne možemo puno saznati iz njegova životopisa, s obzirom da postoje dva načina na koje živimo život: ”U jednom smo izvanjski, okrenuti prema svijetu koji nas okružuje i kojem dajemo svoj profesionalni obol. U drugom smo u svojoj jezgri, usmjereni prema svojim bližnjima, svojoj obitelji, rodbini, prijateljima. A ako nam sudbina ipak odredi ispreplesti ta dva krvotoka, imamo priliku biti Čovjekom u pravom smislu te riječi. Povezujemo ta dva svijeta neraskidivim konopima bezuvjetno dajući cijelog sebe. Ja jedino tako pamtim admirala Tihomira Ercega, a vjerujem, i svi vi koji ste ga poznavali. Njegovo je čovjekoljublje podrazumijevalo i domoljublje. Te vrijednosti nije odvajao i nije smatrao da je to potrebno posebno isticati, što je i dokazao svojim životom. Zato nam je srce puno žalosti.“

Uz izraze sućuti koje je uputio obitelji admirala Ercega, zapovjednik HRM-a istaknuo je: “Izgubili ste divnog i brižnog supruga, oca, djeda i brata, a mi dragog i plemenitog prijatelja. Otišao je tiho i mirno kako je i živio, upravo onako kako mu je otac odredio već imenom. Njegova snaga bila je u jednostavnosti, poniznosti, plemenitosti i pristupačnosti. Cijeli svoj život posvetio je domovini, koju je uz svoju obitelj stavljao na prvo mjesto, kako u ratu tako i u miru. Njegov doprinos u izgradnji i razvoju Hrvatske vojske, posebno Hrvatske ratne mornarice, nemjerljiv je. Riječju, Tiho je bio dobar čovjek, ljudina.”

Kontraadmiral Tihomir Erceg rodio se 5. siječnja 1959. u Rašćanima, malom mjestu u općini Vrgorac. Nakon osnovne škole, 1978. u Vrgorcu završava gimnaziju. Odlučivši se za vojni poziv, 1982. završava Mornaričku vojnu akademiju u Splitu stekavši zvanje diplomiranog inženjera pomorskog prometa.

Oružane snage bivše države napušta tijekom srpnja 1991., i malo potom se dragovoljno uključuje u obranu Domovine. Od prvog postavljenja u Hrvatskoj vojsci, na dužnost zamjenika zapovjednika raketne topovnjače, obnaša dužnosti zamjenika zapovjednika Divizijuna raketnih topovnjača, zamjenika zapovjednika i zapovjednika 1. brigade Flote Hrvatske ratne mornarice, načelnika Operativnog odsjeka u Zapovjedništvu Flote Hrvatske ratne mornarice, zapovjednika Zapovjedništva za izobrazbu i obuku Hrvatske ratne mornarice, načelnika Odjela rodova i struka u Zapovjedništvu Hrvatske ratne mornarice, načelnika Odjela za planiranje snaga u Upravi za operativne poslove i obuku Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, zamjenika zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, načelnika Uprave za operativne poslove i obuku Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, do posljednje dužnosti pred odlazak u mirovinu - zamjenika zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta.

Vojna izobrazba i usavršavanje kontraadmirala Ercega nastavila se Zapovjedno-stožernom školom Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država koju je završio u Newportu 1997. Godine, Ratnom školom „Ban Josip Jelačić“ u Zagrebu 2005. te nizom međunarodnih tečajeva i seminara. Prvi admiralski čin, čin komodora stekao je 2009., a u čin kontraadmirala promaknut je 2015. godine.

Za predan rad i časnu službu kontraadmiral Erceg višestruko je pohvaljen i nagrađen, od Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, ministra obrane, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga i zapovjednika Hrvatske ratne mornarice. Za nemjerljiv doprinos izgradnji i razvoju Oružanih snaga odlikovan je Spomenicom domovinskog rata, Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinske zahvalnosti te Redom bana Jelačića.

Kontraadmiral Tihomir Erceg imao je ono što samo rijetki uspiju zavrijediti za svoga života - iznimno poštovanje i istinsku emociju sviju koji su ga imali čast upoznati. Jedan je od onih čije je ime zauvijek uklesano u temelje Hrvatske vojske, a posebno Hrvatske ratne mornarice.

Posljednji ispraćaj kontraadmirala Tihomira Ercega održat će se na Gradskom groblju Lovrinac u Splitu u subotu, 9. ožujka 2019. s početkom u 11.30 sati.

Tekst i foto: OJI HRM