07.03.2019.
Hrvatski vojnici na vježbi u povodu 20 godina članstva Poljske u NATO savezu

U povodu 20 godina članstva R. Poljske u NATO savezu 6. ožujka 2019. na vojnom poligonu Bemowo Piskie održano je svečano postrojavanje i vježba s taktičko – tehničkim prikazom sposobnosti poljskih Oružanih snaga i NATO Borbene grupe Poljska u organizaciji poljske 15. mehanizirane brigade. Na svečanosti je nazočio najviši poljski državni politički i vojni vrh na čelu s predsjednikom R. Poljske Andrzejom Dudom. U pratnji predsjednika bili su ministar obrane R. Poljske Mariusz Blaszczak, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga R. Poljske general-pukovnik Rajmund Andrzejczak te glavni zapovjednik Oružanih snaga R. Poljske general-pukovnik Jaroslaw Mika, a Republiku Hrvatsku predstavljali su izvanredni veleposlanik RH u R. Poljskoj Tomislav Vidošević i vojni izaslanik brigadir Jugoslav Jozić.

Pripadnici 3. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence) koji se tu nalaze u sastavu Borbene grupe Poljska sudjelovali su u svim segmentima današnje svečanosti. Glavni događaj bila je taktička vježba združenih snaga Borbene grupe i poljske vojske u kojem je Hrvatska vojska sudjelovala sa samohodnim višecjevnim lanserima raketa 122 mm M-92 „VULKAN“. Tijekom vježbe poljska Vojna policija prikazala je akciju evakuacije VIP osobe iz ugroženog područja, a vojnici koji su nedavno završili tečaj „Harpun“, među kojima i jedan pripadnik 3. HRVCON-a eFPBG-USA, prikazali su sposobnost učinkovitog korištenja noža kao jednog od elemenata borbe u taktičkim operacijama. Ovim povodom postavljen je i taktičko – tehnički zbor borbenih vozila svih sudionika vježbe na kojem je predsjednik Duda imao prigodu i osobno se upoznati s hrvatskim vojnicima i našim glavnim naoružanjem ovdje u Poljskoj – SVLR „VULKAN“ M92.

Na kraju svečanosti predsjednik Duda uručio je kao znak zahvalnosti za sudjelovanje u Borbenoj grupi poljsku državnu zastavu satniku Željku Trčeku zapovjedniku 3. HRVCON-a eFPBG-USA kao i zapovjednicima američke, britanske i rumunjske sastavnice NATO Borbene grupe Poljska.

Na sjeveroistoku Poljske pripadnici Oružanih snaga RH sudjeluju u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza i njegovih članica. Aktivnosti su usmjerene prvenstveno na zajednička uvježbavanja kako bi se povećala interoperabilnosti među saveznicama. Borbena grupa – Poljska jedna je od četiri borbene grupe koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO saveza, razmještene u zemljama članicama, na njegovim istočnim granicama – Republici Litvi, Republici Latviji, Republici Estoniji i Republici Poljskoj.

Tekst: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA

Foto: 3. HRVCON eFPBG-USA