06.03.2019.
Održana radionica za uspostavu Zapovjedništva Multinacionalne divizije - Centar

U organizaciji Uprave za planiranje Glavnog stožera Oružanih snaga RH-a na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ održana je 5. i 6. ožujka 2019. Treća radionica za uspostavu Zapovjedništva Multinacionalne divizije – Centar (HQ MND-C).

Radionicu je otvorio direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH-a viceadmiral Robert Hranj, a uz predstavnike Republike Hrvatske predvođene načelnikom Uprave za planiranje Glavnog stožera Oružanih snaga RH-a brigadnim generalom Denisom Tretinjakom sudjelovali su predstavnici Republike Mađarske predvođeni brigadirom Zoltánom Somogyijem te Slovačke Republike i Republike Slovenije kao ključnih nacija (core nations).

MND-C je inicijativa koju je pokrenula Republika Mađarska, a usmjerena je na ispunjavanje određene „praznine“ u sadašnjem teritorijalnom rasporedu NATO strukture snaga i time povećanje razine sigurnosti na istočnim granicama Saveza i otpornosti prema potencijalnim prijetnjama u modernom sigurnosnom okružju.

Zapovjedništvo Multinacionalne divizije – Centar ima značaj za Republiku Hrvatsku kao prvo međunarodno multinacionalno zapovjedništvo u čijoj uspostavi Hrvatska vojska sudjeluje ravnopravno od same inicijative kao jedan od osnivača. Republika Hrvatska će time ojačati svoju vidljivost unutar NATO saveza i povećati potencijal rasta ekonomske i gospodarske suradnje, osobito u segmentu obrambene industrije.

Predvidivo je da će biti ostvaren novi zamah u implementaciji NATO ciljeva sposobnosti a rad časnika i dočasnika Hrvatske vojske u razvoju i djelovanju HQ MND-C bit će prilika za primjenu dosadašnjih iskustava i znanja, razmjenu i stvaranje novih modela razvoja u multinacionalnom okružju, pri čemu će tako ostvarene kompetencije upućenog osoblja biti novostvorena vrijednost posebno značajna za daljnji razvoj Hrvatske vojske.

Radionica je rezultirala usuglašavanjem stajališta o daljnjem razvoju inicijative i konkretnim potezima koji će biti realizirani do kraja ove godine.

Tekst:pk Natalija Koprivnjak i stn Krunoslav Črnugelj

Foto: HVU/sžn Dražen Volarić