05.03.2019.
Natporučnik Novković novi član „Krila Oluje“

Natporučnik Marko Novković postao je u utorak 5. ožujka 2019. novi član akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) „Krila Oluje“, a letjet će na poziciji #6 vanjskog desnog pratitelja.

Natporučnik Novković letačku je obuku uspješno završio u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemunika, a odvijala se po Programu obuke vojnih pilota "Krila Oluje".

Pilot Novković je nastavnik letenja i DEMO pilot na avionu Pilatus PC-9M, a bio je i službeni komentator grupe u sezoni 2018. Tijekom obuke kroz 30-ak letova uvježbavani su isključivo specifični elementi koje će natporučnik Novković izvoditi u okviru programa nastupa „Krila Oluje" za sezonu 2019.

Natporučnik Novković najmlađi je član „Krila Oluje“ u sadašnjoj postavi, rođen je 1989. u Melbournu u Austarliji, a živi u Zadru. Diplomirao je 2013. godine stekavši naziv inženjera aeronautike, a do sada je ostvario oko 600 sati naleta.

Nakon uspješno izvedenog ispitnog leta u formaciji 4 Pilatusa PC-9M natporučnik Novković primio je od vođe „Krila Oluje“ satnika Darka Belančića oznaku grupe te prepoznatljivi crveni kombinezon u kojima „Krila Oluje“ nastupaju na domaćim i inozemnim manifestacijama.

"Ljubav prema Domovini bila je presudna pri povratku iz Australije u Hrvatsku, a ovo za mene veliki dan jer sam postao član hrvatske zrakoplovne reprezentacije. Čast mi je letjeti u sjajnom timu "Krila Oluje" i spremno ulazim u novi izazov, a to je dati sve od sebe kako bi opravdao ovo povjerenje i doprinio novim uspjesima „Krila Oluje“, iznio je Novković nakon što je primio čestitke za novog pilota „Krila Oluje“.

Osposobljavanjem natporučnika Novkovića za novog člana, grupa će započeti uvježbavanja za sezonu 2019. u punom sastavu od šest pilota. Tako će uz vođu grupe satnika Darka Belančića ostatak tima činiti prvi lijevi pratitelj bojnik Ivan Anđić, prvi desni pratitelj satnik Goran Grgić, repni pratitelj je bojnik Zvonimir Mravunac dok je vanjski lijevi pratitelj natporučnik Denis Živaljić te od danas vanjski desni pratitelj natporučnik Marko Novković.

Pukovnik Damir Barišić i dalje će savjetodavno biti uz grupu, a ulogu komentatora preuzima poručnik Danijel Rigo, nastavnik letenja u Eskadrili aviona.

„Krila Oluje“ utemeljena su 5. kolovoza. 2005. na desetu obljetnicu VRO "Oluja", a ukupno su ostvarili 187 nastupa (135 domaćih i 52 inozemna).

Tekst i foto: HRZ/Marinko Karačić, Krila Oluje