05.03.2019.
Časnica HVU-a održala predavanje u Budimpešti

Časnica za kemijsku zaštitu satnica Ivana Cetina iz Centra za obrambene i strateške studije „Janko Bobetko“ Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" sudjelovala je kao pozvani predavač i instruktor od 26. veljače do 1. ožujka 2019. u Budimpešti na tečaju „Forensic investigation in CBRN contaminated environment/terrorist attack“.

Tečaj je održan u zapovjedništvu agencije CEPOL (The European Union Agency for Law Enforcement Training”) u Budimpešti u suradnji sa ENFSI (European Network of Forensic Science Institutes) na kojem su sudjelovali i djelatnici Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije i Centra za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

Tečaju je nazočilo 24 polaznika iz 22 zemlje Europske unije, a svrha tečaja bila je upoznati polaznike s novim tehnologijama, aktualnim kemijsko, biološko, radiološko i nuklearnim (KBRN) projektima unutar Europske unije.

Polaznici tečaja upoznali su se s provedbom procjene rizika, pristupom prilikom provedbe forenzičke istrage u uvjetima moguće ili potvrđene KBRN kontaminacije (korištenje zaštitne opreme i sredstava detekcije, postavljanje prioriteta, sprječavanje prijenosa kontaminacije, provedba dekontaminacije), provedbom uzorkovanja, pakiranja, transporta, skladištenja i analize KBRN kontaminiranih uzoraka.

Sudjelovanjem na ovom tečaju HVU, odnosno Oružane snage RH-a su nakon vrlo uspješne dugogodišnje suradnje s Protueksplozijskom službom Ministarstva unutarnjih poslova RH-a uspostavile i međunarodnu suradnju na području KBRN obrane po pitanju obuke policijskih službenika.

Tekst: pk Zdravko Lovašen

Foto: CEPOL (Eurpen Union Agency for Law Enforcement Training)