01.03.2019.
Završila izobrazba 55. naraštaja Temeljne dočasničke izobrazbe

U vojarni „123. brigade HV“ Požega održana je 1. ožujka 2019. svečanost završetka 55. naraštaja Temeljne dočasničke izobrazbe (TDI) Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“ Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“.

Na svečanosti su nazočili zamjenik zapovjednika Dočasničke škole bojnik Goran Ozanjak, zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike pukovnik Mato Tomašević, obnašatelj dužnosti prvog dočasnika Oružanih snaga RH-a časnički namjesnik Michael Fanuko, prvi dočasnik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ časnički namjesnik Ivan Grudenić te prvi dočasnici grana i pristožernih postrojbi Hrvatske vojske.

Izobrazbu je uspješno završilo 93 polaznika od kojih su tri polaznika pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, te su im uručene svjedodžbe i uvjerenja o uspješnom završetku izobrazbe. Najboljim polaznicima bojnik Ozanjak uručio je pismene pohvale, a najboljim polaznikom proglašen je desetnik Marko Vučić iz Topničko raketne pukovnije.

U svom obraćanju desetnik Vučić rekao je kako je izobrazba imala za cilj nadograditi nas kao vođe i pripremiti na sve zahtjeve vođenja s kojima bi se mogli susresti u karijeri, a ujedno se i zahvalio svim kolegicama i kolegama kao i instruktorima te naglasio: „Danas se ne osjećam najboljim, možda prvim među jednakima“.

Tijekom osmo tjedne obuke polaznici su obučavani primijeni znanja i praktičnim vještinama iz područja taktike, provođenju procesa vojne obuke, nastavi i izobrazbi na razini desetine, učinkovitom raspolaganju i održavanju tehničko-materijalnim sredstvima desetine te primijeni usvojenih znanja o povijesnom razvoju vojne organizacije i taktike kroz ratovanja u povijesti do danas.

Isto tako osposobljavani su kako skrbiti za svoje podređene, izgraditi i razvijati kompetencije iz područja vođenja, planiranja dnevnih aktivnosti, logističkih obaveza, te područja upravljanja obukom u skladu s nadležnostima rada zapovjednika desetine te provoditi vježbovne postupke desetine.

Tekst: pk Zdravko Lovašen

Foto: HVU/bjn Mario Trnokop