01.03.2019.
Zajedničko gađanje hrvatskih vojnika i saveznika u Poljskoj

Hrvatski vojnici koji se trenutno nalaze u Poljskoj u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence) proveli su 27. i 28. veljače 2019. na strelištu vojnog poligona „Bemowo Piskie“ pripremno gađanje iz pješačkog naoružanja. Gađanje je provedeno u dnevnim i noćnim uvjetima iz puškostrojnice M84, samokresa HS-9 te jurišne puške VHS-2 sa i bez optičkih ciljnika CT1,5x.

Provedbe ovakvih gađanja dio su obučnih aktivnosti koje pripadnici 3. HRVCON-a eFPGB-USA izvršavaju sukladno planu obuke Borbene grupe Poljska u čijem se sastavu i nalaze. U svrhu ispunjavanja glavnog cilja formiranja BGP-a, a to je zajedničko uvježbavanje radi povećanja interoperabilnosti među saveznicima, i na ovom gađanju pridružili su nam se poljski vojnici kao naši domaćini ovdje te američki, britanski i rumunjski vojnici s kojima zajedno činimo Borbenu grupu Poljska.

Borbena grupa Poljska jedna je od četiri borbene grupe koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO saveza, razmještene u zemljama članicama, na njegovim istočnim granicama – R. Litvi, R. Latviji, R. Estoniji i R. Poljskoj. BGP pridodana je sastavu poljske 15. mehanizirane brigade, a svi zajedno čine jedinstvenu, multinacionalnu koaliciju s jasnom zadaćom – podizanja sigurnosti građana Saveza na njegovim istočnim granicama.

Tekst: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA

Foto: 3. HRVCON eFPBG-USA