01.03.2019.
Osamnaesta obljetnica Središta za međunarodne vojne operacije

Osamnaesta obljetnica djelovanja Središta za međunarodne vojne operacije (SMVO) obilježena je u vojarni "Vitez Damir Martić" u Rakitju u petak, 1. ožujka 2019. godine.

Svečanosti su nazočili zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, direktor RACVIAC-a umirovljeni general-bojnik Jeronim Bazo te drugi vojni i civilni uzvanici i gosti.

General Jurković tom je prilikom čestitao zapovjednicima i djelatnicima SMVO-a na 18  godina uspješnog rada, istaknuvši kako su upravo oni svojim djelovanjem pripremili vojnike, dočasnike i časnike da budu promicatelji mira i demokratskih vrijednosti u kriznim i sukobima zahvaćenim područjima širom svijeta.

"Od djelatnika Središta za međunarodne vojne operacije očekujem da će uspješno, kao i do sada, pripremati i provoditi preduputnu obuku", poručio je general Jurković, podsjetivši kako Hrvatska vojska kontinuirano razvija svoje međunarodne aktivnosti.

Zapovjednik SMVO-a brigadir Ivan Miloš podsjetio je na dosadašnji rad Središta: "Središte za međunarodne vojne operacije je, kroz pripremu i provedbu, dosad participiralo u brojnim mirovnim operacijama pod zapovijedanjem Ujedinjenih naroda, dalo je svoj doprinos kroz svaki kontingent hrvatskih vojnika u NATO mirovnoj misiji u Afganistanu i drugim NATO operacijama te je aktivno uključeno u pripremu operacija pod vodstvom Europske Unije." 

Naglasivši kako im u radu predstoji iskorak u nekoliko ključnih područja, brigadir Miloš podsjetio je na važnost i ulogu bivših i sadašnjih djelatnika Središta: "Sigurno je da su generacije časnika i dočasnika na čelu sa svim zapovjednicima koji su prošli kroz ovo središte i njegovi današnji djelatnici ugradili dio sebe u ovu organizaciju, a svojim nesebičnim radom zaslužni su za status koji imamo i danas."

U sklopu svečanosti zaslužnim pripadnicima Središta za međunarodne vojne operacije uručene su pohvale i nagrade.

Tekst: MORH

Foto: MORH / M. Čobanović