01.03.2019.
General Šundov na HVU održao predavanje kadetima

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov održao je u četvrtak, 28. veljače 2019. predavanje na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" (HVU) na temu "Hrvatska vojska danas i sutra".

Na predavanju su nazočili zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen, dekan HVU-a brigadir Boženko Đevoić te kadeti prve, druge i treće godine sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo, Vojno vođenje i upravljanje i Aeronautike – smjer vojni pilot.

U svom predavanju, general Šundov govorio je o povjesnici Oružanih snaga RH, misijama i zadaćama, jačanju obrambenog sustava te o trenutnim zadaćama izvan zemlje. Načelnik je govorio i o međunarodnoj vojnoj suradnji te se osvrnuo na strateške partnere RH. Posebni naglasak general Šundov stavio je na poboljšanje uvjeta života, kao i na materijalna prava koja pripadnici Hrvatske vojske ostvaruju.

General Šundov osvrnuo se i na popunu Oružanih snaga i školovanje, održavanju i razvoju sposobnosti, projektima opremanja i modernizacije, odgovorima na nove zahtjeve te o prijelaznim tehnologijama, preustroju i tranziciji koja čeka Oružane snage. Također, načelnik je govorio i o uspješno provedenoj vojnoj vježbi Velebit 18 – Združena snaga kojom su se testirale sve sastavnice Hrvatske vojske.

Tekst: HVU / Z. Lovašen

Foto: HVU / D. Sertić