01.03.2019.
Druga orijentacijska hodnja 3. HRVCON-a u Poljskoj

Pripadnici 3. hrvatskog kontingenta NATO ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj (eFPBG-USA) proveli su na području vojnog poligona Bemowo Piskie drugu orijentacijsku hodnju. Cilj hodnje bio je podizanje motoričke spremnosti vojnika, provjera sposobnosti orijentacije na zemljištu kao i provjera osnovnih vojničkih vještina.

Sudionici hodnje i ovaj put bili su raspoređeni u 8 timova. Neposredno prije početka dobili su koordinate svih kontrolnih točka, a rutu kretanja, prosječne duljine 18 kilometara, određivali su sami. Na glavnoj KT nalazio se operativni centar u kojem su se pratila prolazna vremena timova. Po dolasku na tu glavnu KT timove su čekali dodatni zadaci koje su morali izvršiti. U što kraćem vremenu trebalo je zatvorenih očiju sastavit pištolj HS 2000, ispuniti obrazac poziva za medicinsku evakuaciju te simuliranog ranjenika na nosilima odnijeti do točke izvlačenja. Brzina i točnost u izvršavanju postavljenih zadataka bila je presudna za konačne rezultate ukupnog poretka.

U bazu se s najboljim vremenom od 3 sata i 38 minuta vratio 5. tim predvođen skupnikom Josipom Begovićem. S identičnim vremenom kao i iz prve hodnje, kada su prvo mjesto dijelili s 3. timom, skupnik Begović i vojnici 5. tima nalaze se na prvom mjestu u ukupnom poretku. Hoće li tako ostati i do kraja, vidjet ćemo nakon treće ujedno i posljednje hodnje 3. HRVCON-a eFPBG-USA koja će prema najavama organizacijskog tima biti još zahtjevnija.

3. HRVCON nalazi se u Poljskoj te zajedno s američkim, britanskim i rumunjskim vojnicima čine jednu od četiri Borbene grupe koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhenced Forward Presence) NATO saveza, razmještene u zemljama članicama, na njegovim istočnim granicama – Republici Litvi, Republici Latviji, Republici Estoniji i Republici Poljskoj.

Tekst i foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA