08.02.2019.
Posjet obalnog ophodnog broda „OMIŠ“ gradu Omišu

Obalni ophodni brod OOB-31 „OMIŠ“ Hrvatske ratne mornarice uplovio je u petak, 8. veljače 2019., u Omiš.

Riječ je o aktivnosti predstavljanja novog obalnog ophodnog broda HRM-a gradu čije ime nosi, a koje je započelo prijemom izaslanstva Hrvatske ratne mornarice kod gradonačelnika grada Omiša gosp. Ive Tomasovića.

Uz načelnika stožera-zamjenika zapovjednika HRM komodora Damira Dojkića, prijemu su nazočili zapovjednik Obalne straže kmd Milan Blažević i zapovjednik broda OOB-31 poručnik bojnog broda Ante Silić.

Tijekom razgovora predstavljene su taktičko-tehničke značajke i misija broda te izražena spremnost HRM-a, odnosno Hrvatske vojske, pružiti potporu svim društveno korisnim projektima civilne zajednice. Uz navedeno, izraženo je obostrano zadovoljstvo imenom koje je dobio novi brod HRM-a s obzirom na veliki doprinos koji su građani omiške općine dali tijekom Domovinskog rata.

Po završetku prijema, gradonačelnik sa suradnicima i predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata brodom „OMIŠ“ uputili su se na kratku plovidbu Splitskim kanalom.

Za posjet građanstva, obalni ophodni brod OOB-31 „OMIŠ“ otvoren je danas, 8. veljače, do 17 sati te u subotu, 9. veljače 2019., od 9 do 13 sati.

OOB-31 u sastavu je Obalne straže RH, a njegova temeljna namjena je ophodnja radi nadzora i zaštita interesa RH na moru. Brod će se koristiti i za potporu otočnom stanovništvu te sudjelovanje u akcijama trganja i spašavanja na moru. Dužine 43,25 metara, brod je opremljen automatskim topom od 30 mm i s dvije ručno upravljive strojnice od 12,7 mm te četiri ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava. Uvođenje u operativnu uporabu OOB-a nastavak je projekta modernizacije i razvoja Hrvatske ratne mornarice.

Tekst i foto: OJI HRM