08.02.2019.
Drugo raketno gađanje 3. HRVCON-a u Poljskoj

Na vojnim poligonima za provedbu topničkih gađanja „Bemowo Piskie – Gaudynek, Sosna“ u Poljskoj pripadnici 3. HRVCON-a NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence) proveli su 6. veljače 2019. drugo raketno bojevo gađanje iz samohodnih višecjevnih lansera raketa 122 mm “VULKAN” M92 u dnevnim i noćnim uvjetima.

Gađanje je provedeno kao dio završne taktičke vježbe na kraju procesa obučavanja i ocjenjivanja bitnice (Operation Raider Thunder) na razini Borbene grupe Poljska, u čijem sastavu se nalazi 3. hrvatski kontingent. Cilj vježbe bio je provjera obučenosti manevarskih satnija, topničkih i raketnih bitnica te povećanje interoperabilnosti između svih sastavnica BGP-a, a sve u svrhu priprema za ocjenjivanje Borbene grupe u cjelini kroz zajedničke vježbe s bojevim gađanjem.

Zapovjednik 3. HRVCON eFPBG-USA, ujedno i zapovjednik Bitnice SVLR, nakon uspješno provedene zadaće, izjavio je: „Izuzetno sam zadovoljan s upravo provedenim gađanjem. Tijekom vježbe smo pružili vatrenu potporu postrojbama Borbene grupe u manevru. Ovo je ujedno bilo i naše prvo noćno gađanje ovdje u području aktivnosti što je bila izvrsna prilika za mlađe pripadnike kontingenta da po prvi puta sudjeluju u noćnom gađanju. Dojmovi su izuzetni. Sve naše zadaće planirane za danas provedene su u potpunosti.“ Satnik Trček istaknuo je kako su sve zadaće do sada uspješno i po planu provedene te izrazio uvjerenje u daljnje jednako uspješno uvježbavanje s našim saveznicima.

Na sjeveroistoku Poljske pripadnici Oružanih snaga RH sudjeluju u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza i njezinih članica. Aktivnosti su usmjerene prvenstveno na zajednička uvježbavanja kako bi se povećala interoperabilnosti među saveznicama. U tom smislu hrvatski vojnici provode pojedinačnu i zajedničku obuku s pripadnicima Sjedinjenih Američkih Država, kao vodeće nacije BGP-a, te pripadnicima oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije.

Tekst, foto i video: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA