01.02.2019.
Hrvatski vojnik najbolji internacionalni polaznik PNCO tečaja u Poljskoj

Svečanim postrojavanjem u vojarni Bemowo Piskie u R. Poljskoj u petak 25. siječnja 2019. završio je dvotjedni Tečaj za potencijalne dočasnike (PNCO - Potential Non-Commissioned Officer) u organizaciji britanske sastavnice Borbene grupe – Poljska. Rame uz rame s britanskim vojnicima, kojima je ovaj tečaj preduvjet za dobivanje prvog dočasničkog čina, na PNCO su sudjelovali vojnici svih zemalja članica Borbene grupe kao i predstavnici zemlje domaćina. Oružane snage RH predstavljali su pripadnici 3. HRVCON-a eFPBG-USA pozornik Dinko Plavotić pripadnik Vojno-policijskog tima i vojnik Ivan Ćubel poslužitelj u Desetini za utovar i prijevoz Bitnice SVLR.

PNCO je zamišljen kao tečaj gdje se vojnici obučavaju kako bi postali vođe te se procjenjuju njihove sposobnosti da vode druge vojnike u svim uvjetima. Tijekom tečaja testiraju se njihove fizičke i psihičke mogućnosti, a sve kulminira provedbom vježbe koja im omogućuje da demonstriraju svoje vojne vještine i sposobnosti vođenja. Težište tečaja usmjereno je na usvajanje teoretskih načela zapovijedanja kao i njihovu praktičnu primjenu u realnim uvjetima, a sve u svrhu razvoja osobina vođa. Cilj tečaja je podučiti vojnike vještinama potrebnim za razvoj dočasnika sposobnih za zapovijedanje, vođenje i upravljanja kako bi postali uzor svojim podređenima te pridonositi timskom duhu i operativnoj učinkovitosti.

Tečaj je uspješno završilo 60% polaznika. Za najboljeg internacionalnog polaznika proglašen je pozornik Dinko Plavotić. Nakon što je nadoknadio prijeko potreban san, jer su tijekom tečaja imali svega četiri sata dnevno odmora, pozornik Plavotić podijelio je s nama dojmove o ovom jedinstvenom iskustvu. „Svaki dan bilo je rano ustajanje, pregled opreme, tjelovježba minimalno 1,5 sat uvijek u odori sa svom borbenom opremom. Nakon toga bi imali možda 5 minuta za doručak i išlo se dalje na obuku. Cijelo vrijeme učili smo, vježbali i brusili tehnike i metode vođenja tima. Pozornik Plavotić zaključuje: „Iako je tečaj trajao samo dva tjedna, zbog manjka sna bio je dugotrajan i izuzetno naporan. Bilo je teških trenutaka, ali bez obzira na sve, uživao sam.“

Vojnik Ćubel kaže da nije očekivao da će biti tako teško i da ne zna što ga je motiviralo za nastavak iz dana u dana. Kada je četvrtog dana vidio da zaista može, u trenucima kada je već nekolicina odustala, odlučio je da će izdržati do kraja. Posljednjeg dana tečaja i njihove zadnje hodnje kroz snijegom prekrivene šumske predijele vojnog poligona, osjetio je strašne bolove u koljenima, ali snaga volje bila jače te je sam sebi rekao: „Kad sam ovo sve već prošao, doći ću do kraja pa makar s jednom nogom, jer znam da mogu.“ Najvažniju lekciju koju će pamtiti sa PNCO tečaja dali su mu britanski instruktori, svakodnevno ponavljajući: „Kada je najteže, nema odustajanja, to je sve u vašoj glavi.“

3. hrvatski kontingent NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence), nalazi se u sastavu Borbene grupe Poljska (BGP - Battle Group Poland) koja je pridodana poljskoj 15. mehaniziranoj brigadi Gizycko. Vodeća nacija BGP-a su Sjedinjene Američke Države, a uz Hrvate tu su još pripadnici oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije.

Aktivnost ojačane prednje prisutnosti NATO saveza na njegovim istočnim granicama usmjerena je na podizanje sigurnosti građana na tom području, čime Savez pokazuje sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta svih članica. Osnovna zadaća Borbene grupe - Poljska je zajedničko uvježbavanje i povećanje interoperabilnosti među saveznicima.

Tekst: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA

Foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA, USA PAO Sgt Sarah Kirby