31.01.2019.
Brigadir Željko Ljubas – novi zapovjednik ZOD-a

U sjedištu Zapovjedništva za obuku i doktrinu u Osijeku, 31. siječnja 2019., na prigodnoj svečanosti zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković predao je stijeg Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ novom zapovjedniku brigadiru Željku Ljubasu. Svečanosti su nazočili pripadnici stožera i postrojbi Hrvatske kopnene vojske i Zapovjedništva za obuku i doktrinu.

Dosadašnji zapovjednik ZOD-a brigadni general Željko Šikić proveo je na toj dužnosti dvije i pol godine, a brigadir Ljubas u istom je zapovjedništvu bio na dužnosti njegovog zamjenika.

Vojnu karijeru brigadir Ljubas započeo je kao dragovoljac Domovinskog rata iz 1991. godine, a tijekom bogate vojne karijere obavljao je niz zapovjednih i stožernih dužnosti u postrojbama Hrvatske vojske. Dva puta je sudjelovao u NATO misiji u Afganistanu. Višestruko je odlikovan, pohvaljivan i nagrađivan za svoj rad i doprinos izgradnji i razvoju Hrvatske vojske.

U nastupnom govoru brigadir Ljubas zahvalio je svim pripadnicima ZOD-a na svemu što su dosad učinili za dobrobit i razvoj ove važne sastavnice Hrvatske kopnene vojske i njezinih pripadnika te je, osvrnuvši se na aktivnosti i zadaće koje nas očekuju u narednom razdoblju, pozvao sve najbliže suradnike i djelatnike da nastave odgovorno i savjesno raditi na provedbi zadaća i realizaciji projekata važnih za unapređivanje obuke postrojbi Hrvatske kopnene vojske.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković izrazio je zadovoljstvo izborom brigadira Ljubasa za novog zapovjednika ZOD-a, upravo zbog njegove uzorne karijere, stručnosti i znanja koje će uložiti u dalje unapređenje svih razina obuke i izrade doktrinarnih publikacija nužnih za kvalitetnu obuku pojedinaca i postrojbi, od Dragovoljnog vojnog osposobljavanja, obuke profesionalnih i pričuvnih postrojbi do obuke za mirovne misije u inozemstvu. General se osvrnuo na sve važne promjene učinjene u svrhu unapređenja sposobnosti Hrvatske vojske, ali i na izazove koje sa sobom nosi preustroj. Njime će se opseg zadaća i broj postrojbi ZOD-a povećati, a među njima su pričuvne pukovnije i očekivano ustrojavanje Središta za razvoj vođa „Marko Babić“ u Udbini, u kojem se početak obuke očekuje u rujnu ove godine.

Tekst: ČOJ ZOD "F.K.F."

Foto: ZOD "F.K.F." / S. Proučil