31.01.2019.
Polaznici TDI na satu povijesti u Požeško-slavonskoj županiji

Polaznici 55. naraštaja Temeljne dočasničke izobrazbe Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“ proveli su 31. siječnja 2019. nastavni posjet u mjestima Kamenska i Bučje u Požeško-slavonskoj županiji.

Nastavni posjet je proveden u sklopu predmeta Vojna povijest, a među polaznicima su i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Sat povijesti proveli su predavač Vojne povijesti na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ pukovnik Ante Samardžić, voditelj Odsjeka Temeljne dočasničke izobrazbe časnički namjesnik Marinko Dalić i zapovjednici skupina stožerni narednik Eugen Kožul i nadnarednik Ilija Djedović.

Prije odlaska u Kamensku i Bučje, polaznicima je u vojarni 123. brigade u Požegi umirovljeni bojnik Mario Kalan održao prezentaciju o zbivanjima na području zapadne Slavonije tijekom Domovinskog rata. Po dolasku u Kamensku, polaznici su se na praktičnom dijelu upoznali s događanjima na tom području te su u znak sjećanja na sve poginule zapalili svijeću kod spomenika.

Nastavni posjet nastavljen je odlaskom u Bučje gdje se nalazio logor za zatočenike. O zbivanjima i stradavanjima u logoru polaznike je upoznao jedan od zatočenih i preživjelih logoraša Zvonko Jurić. U sjećanje na žrtve logora polaznici su zapalili svijeću kod Spomen križa.

Tekst: HVU

Foto: Dočasnička škola