30.01.2019.
Bugarski kadeti na HVU „Dr. Franjo Tuđman“

Bugarski kadeti s vojne akademije Vasil Levski National Military University iz Velike Tarnove došli su 27. siječnja 2019. na Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ gdje će boraviti iduća dva mjeseca. Bugarski kadeti boraviti će u okviru programa Student Mobility for Traineeships, a u skladu s potpisanim Erasmus+ sporazumom s bugarskom akademijom.

Tijekom boravka na HVU bugarski kadeti upoznat će se s hrvatskim vojnim obrazovnim sustavom, organizacijskim cjelinama HVU-a kao i s aktivnostima međunarodne suradnje i obvezama tijekom mobilnosti te će biti uključeni i u pojedine aktivnosti Kadetske bojne. Dio vremena kadeti će provesti i na Sveučilištu u Zagrebu gdje će se upoznati s strukturom, misijom i općim informacijama o Sveučilištu te će povremeno raditi i u Uredu za međunarodnu suradnju zagrebačkog sveučilišta i sudjelovati u namjenskim radionicama za dolazne studente.

Erasmus+ je najveći program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, koji obuhvaća sve europske i međunarodne programe i inicijative Europske unije u području obrazovanja. Navedeni program nudi mogućnosti međunarodne mobilnosti za pojedince te međunarodne suradnje za organizacije.

Tijekom 2018. godine HVU je u okviru programa Erasmus+ potpisao sporazume s znanstveno-obrazovnim institucijama iz Austrije, Bugarske, Češke, Mađarske, Poljske i Rumunjske te su u pripremi sporazumi sa još nekoliko zemalja. Ovime se omogućuje korištenje sredstava EU-a za programe akademske mobilnosti kao i pristup novim znanjima te jačanje vlastite ekspertize.

Tekst: pk Zdravko Lovašen

Foto: HVU, Eugen Pranjić