20.07.2018.
AWACS misija 17. 7. 2018.

Po prvi put 17. srpnja 2018. održana je vježba presretanja ciljeva u zraku u suradnji s NATO AWACS zrakoplovom (E-3A). Vježba je provedena u skladu s programima obuke pilota i operativne skupine u Središtu za nadzor zračnog prostora (SzNZP) bojne ZMIN.

Cilj vježbe bio je uvježbavanje procedura između SzNZP-EBA-AWACS i provedba presretanja. U vježbi su sudjelovala i dva borbena zrakoplova EUROFIGHTER TYPHOON ratnog zrakoplovstva Velike Britanije (RAF).

U koordinaciji SzNZP Podvornica i Eskadrile borbenih aviona (EBA) s Combined Air Operations Centre (CAOC) Torrejon, dogovorena su tri scenarija vježbe tijekom boravka AWACS zrakoplova u zračnom prostoru RH.

Prva zadaća bila je presretanje s dva aviona Mig-21 i dva aviona EUROFIGHTER TYPHOON. Kada je AWACS zrakoplov stigao u zadanu zonu orbitiranja, poletjela su dva britanska borbena zrakoplova, a nakon njih i dva MIG-21 te su uspješno proveli presretanje. U drugoj zadaći sudjelovao je i avion Pilatus PC-9M Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze u ulozi mete. Treću zadaću, proveli su dva aviona Miga-21 HRZ u suradnji s AWACS-om i operativnom skupinom SzNZP.

Po završetku vježbe, zrakoplov AWACS je napustio zonu i zračni prostor RH. Voditelj posade AWACS zahvalio je Središtu za nadzor zračnog prostora za potporu tijekom provedbe misije i pohvalio sve sudionike vježbe. Cjelokupna koordinacija i provedba vježbe je bila vrlo zahtjevna zbog velikog broja različitih uključenih u organizaciju: SzNZP Podvornica, posada AWACS, NAEW komponenta u Geilenkirchenu (GK), CAOC Torrejon, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Eskadrila borbenih aviona 91.zb, Eskadrila aviona 93.zb i zrakoplovi EF2000.

Ovo je bila zadaća u kojoj je po prvi puta zahtijevana ovakva vrsta koordinacije, a operativna skupina SzNZP je od NAEW komponente u Gelsenkirchen primila pohvale i čestitke za uspješnu provedbu ovako kompleksne zadaće te su izrazili želju za nastavkom suradnje sa SzNZP.

Foto. MORH / Josip Kopi