18.12.2015.
Svečano obilježen Dan HVU "Dr. Franjo Tuđman"

U velikoj dvorani Časničkog doma na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" uz nazočnost Predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Kolinde Grabar-Kitarović, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, visokih uzvanika iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga, obitelji prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, obitelji junaka iz Domovinskog rata i pripadnika Hrvatskog vojnog učilišta svečano je obilježena 24. godišnjica njegova ustrojavanja.

Nazočnim uzvanicima prvi se obratio zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general pukovnik Slavko Barić koji je u uvodu pozdravio obitelj prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te obitelji junaka Domovinskog rata po kojima su imenovane škole na Hrvatskom vojnom učilištu: obitelj stožernog generala Janka Bobetka, obitelj general-bojnika Blage Zadre, obitelj general-bojnika Andrije Matijaša Pauka i obitelj pukovnika Predraga Matanovića.

General Barić je ukratko podsjetio nazočne na tijek nastanka HVU, a potom se osvrnuo na proces transformacije HVU u istraživačku i visoko obrazovnu ustanovu integriranu u Zagrebačko sveučilište. Istakao je značajna ulaganja u infrastrukturu kojom su značajno poboljšani uvjeti života i rada na HVU. Najavio je da se u suradnji sa sveučilištima u Zagrebu i Splitu provode pripreme za pokretanje novih preddiplomskih i diplomskih studija za potrebe OS RH. U suradnji sa Sveučilištem u Splitu pokreće se integrirani preddiplomski i diplomski studij Vojno pomorstvo, sa smjerovima Vojna nautika i Vojno brodostrojarstvo. Na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, u sklopu studija Aeronautike na studijskom modulu Vojna aeronautika, planira se akreditirati poslijediplomski specijalistički, odnosno doktorski studij.

General Barić je zaključio svoje izlaganje riječima "čovjek predstavlja najveću vrijednost i prednost svake organizacije, pa tako i Oružanih snaga Republike Hrvatske, o kojoj ovisi uspješnost njezinog djelovanja. Ulaganje u znanje jedina je prava investicija za budućnost neke zemlje ili sustava, koja će se višestruko vraćati."

Glavni inspektor obrane general-pukovnik Mirko Šundov u ime ministra obrane pozdravo je nazočne uzvanike i čestitao pripadnicima HVU 24. obljetnicu ustrojavanja i djelovanja. U svojem govoru istaknuo je važnost preimenovanja HVU i njegovih sastavnica. „Ovime je obogaćen koloplet imena naših poznatih osoba i vođa koji su imali važnu ulogu u povijesti i utjecali na budućnost hrvatskog naroda i njegove države, a osobito iz Domovinskog rata, rata za nacionalnu opstojnost hrvatskog naroda.“, rekao je general Šundov.

Zahvalio je vodstvu i svim pripadnicima HVU, a posebno nastavnicima i polaznicima na trudu i zalaganju. „Zar ima boljeg mjesta za stjecanje novih znanja, te razvoj postojećih i stjecanje novih vještina od HVU? Ja znam da nema.“, naglasio je general Šundov te svima zaželio sve najbolje za predstojeće blagdane.

 

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić podsjetio je da je HVU izgrađivan u tijeku rata pa su mnogi od junaka Domovinskog rata po kojima su imenovane škole na HVU po završetku obrazovanja išli ravno na bojište na kojem su ostavili svoje živote. Rekao da je "...njihov gubitak nadoknadiv jedino ako na njihovom sustavu vrijednosti, na domoljublju i vjernosti Domovini gradimo našu Hrvatsku vojsku i naše buduće dočasnike i časnike." 

Obraćajući se kadetima rekao je kako očekuje od njih da budu heroji mira i znanja i da znanjem dobivaju buduće bitke. Od djelatnika HVU očekuje da i dalje izgrađuju lidere koji će u obrani Domovine i zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa biti u stanju savladati svaku prepreku u suočiti se sa svakim protivnikom. General Lovrić je istakao da je baš kvaliteta hrvatskih ljudi po čemu se ističu Oružane snage RH i da svugdje pristupaju zadaći s voljom, hrabrošću, privrženosti cilju i spremnosti da se žrtvuju u obrani naših ideala i vrednota.

Na kraju odao je priznanje zapovjedniku HVU generalu Bariću za sve postignuto u prethodnom razdoblju i izrazio očekivanje da Hrvatsko vojno učilište bude prepoznatljivo po izvrsnosti i u Hrvatskoj i na međunarodnoj razini te obećao puno potporu Glavnog stožera.

Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar Kitarović svim pripadnicima HVU i svim polaznicima također je čestitala 24. obljetnicu ustrojavanja i djelovanja. Prisjetila se s posebnim pijetetom svih hrvatskih branitelja, a posebno onih koji su za samostalnu i slobodnu RH žrtvovali svoje živote i zdravlje. „Prva je ovo obljetnica u kojoj HVU ponosno nosi ime prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana. Tom odlukom još smo jednom istaknuli ulogu i značenje prvog hrvatskog predsjednika u stvaranju samostalne i suverene RH i njegovu ulogu vrhovnog zapovjednika OS RH tijekom Domovinskog rata.“, rekla je predsjednica Grabar Kitarović.

Uputila je čestitku i zahvalu svima koji su u proteklom razdoblju radili na osnaživanju HVU, kako umirovljenim, tako i djelatnim pripadnicima HVU. „Oni su ugradili mnoge godine svojega života, mnogo truda, svoje znanje, rad i zalaganje u izgradnju ove obrazovne ustanove.“, kazala je predsjednica Grabar Kitarović te dodala kako „samo dobrim sigurnosnim procjenama, ažurnim strateškim dokumentima te kontinuiranim investiranjem u sigurnost, uključujući područje znanosti i obrazovanja, možemo održavati i unaprjeđivati razinu naših ukupnih sposobnosti odgovora na sigurnosne prijetnje.“

U prigodi Dana HVU najzaslužnijim njegovim pripadnicima uručena su promaknuća, pohvale i nagrade.

Obiteljima junaka iz Domovinskog rata po kojima su imenovanje škole na Hrvatskom vojnom učilištu dodijljene su posebne uspomenice.

U predvorju Časničkog doma otvorena je izložba nove knjižne građe Hrvatskog vojnog učilišta.

Na kraju svečanosti Orkestar OS RH i tamburaški sastava "Tamburaši za dušu" odsvirali su prigodne domoljubne pjesme.

Foto: Stjepan Brigljević. 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Govor NGS OS RH:

Poštovana gospođo predsjednice RH i vrhovna zapovjednice OSRH,

Poštovani ministre obrane,

Poštovani i dragi pripadnici HVU na čelu sa Vašim zapovjednikom generalom Barićem,

Poštovane i drage obitelji naših heroja Domovinskog rata, obitelji prvog hrvatskog predsjednika i ratnog vrhovnog zapovjednika Dr. Franje Tuđmana, obitelji ratnog načelnika GSHV stožernog generala Janka Bobetka, obitelji general bojnika Andrije Matijaša Pauka, obitelji pukovnika Damira Tomljanovića Gavrana i pukovnika Predraga Matanovića

Poštovani uzvanici, dame i gospodo,

Posebna mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti Vas sve skupa kao načelnik Glavnog stožera u ime svih pripadnika Hrvatske vojske, kao i u svoje osobno ime, te čestitati pripadnicima HVU-a 24. obljetnicu utemeljenja.

Danas na HVU dolazim s posebnim emocijama jer HVU nosi ime dr. Franje Tuđmana koji je prije 24 godine formirao HVU. Te emocije su pojačane i spoznajom da sam iz ruku prvog hrvatskog predsjednika i načelnika GS HV generala Bobetka prije nešto više od 21 godine sa ovdje nazočnim generalima Repincem, Klancem, Matanovićem te ministrom Kotromanovićem primio diplomu o završenoj Zapovjedno stožernoj školi.

HVU smo počeli izgrađivati u teškim uvjetima agresije na Hrvatsku, na početku Domovinskog ratu kad je prioritet bila borba za opstojnost naše drage Domovine. U tijeku rata iz škole smo odlazili direktno na bojište pa su tako na HVU školovani istinski heroji Domovinskog rata kao što su Predrag Matanović, Damir Tomljanović Gavran, Marijan Celjak i mnogi drugi koji su dali svoje živote za lijepu našu domovinu.

Oni su bili lokomotive razvoja HV i njihov gubitak je nadoknadiv jedino ako na njihovom sustavu vrijednosti, na domoljublju i vjernosti Domovini gradimo našu Hrvatsku vojsku i naše buduće dočasnike i časnike. Upravo zbog toga i njihove žrtve ova godina je posebno značajna u razvoju HVU, jer Hrvatsko vojno učilište od rujna s ponosom nosi ime našeg prvog i ratnog Predsjednika i vrhovnog zapovjednika u Domovinskom ratu doktora Franje Tuđmana; dok škole na HVU nose imena heroja našeg Domovinskog rata: Damira Tomljanovića Gavrana, Andrije Matijaša Pauka, Blage Zadre te povijesnih junaka hrvatskog naroda Petra Zrinskog i bana Josipa Jelačića, a Centar za strateška istraživanja nosi ime stožernog generala Janka Bobetka, dok je Kadetska bojna u procesu imenovanja imenom pukovnika Predraga Matanovića.

Dragi naši kadeti, dočasnici i časnici, pripadnici Hrvatskog vojnog učilišta od vas očekujem da kao što su oni bili heroji rata da vi budete heroji mira, da budete heroji znanja, te da znanjem i sposobnostima dobivate buduće bitke.

Da kao što je prvi hrvatski predsjednik znao kada treba pregovarati, a kada ratovati i zbog toga je uvijek bio pobjednik, da Vi spajate transakcijske i transformacijske sposobnosti lidera novog doba. Da ste sposobni djelovati na intelektualnu snagu protivnika, ali i da stalno dokazujete i pokazujte kako se voli i ljubi Domovina, naša sveta zemlja Hrvatska.

Posebice vjerujem u vas mlade naraštaje pripadnika Oružanih snaga. Vjerujem u vas i vašu snagu da možete i hoćete biti heroji znanja, jer sam se uvjerio da vaša srca gore za Hrvatsku. U tom slučaju žrtva junaka Domovinskog rata dobila bi svoj puni smisao.

Njihova žrtva utkana je u temelje i sustav vrijednosti naših Oružanih snaga. Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske i danas pronose slavu humanog i nepobjedivog hrvatskog vojnika, od Vukovara do Dubrovnika pa preko Mediterana sve do dalekog Afganistana. Kao što smo devedesetih provodili operacije mira radi, a ne rata radi, tako i danas neumorno doprinosimo miru i stabilnosti na globalnoj razini.

Od vas djelatnika Hrvatskog vojnog učilišta očekujem da i u budućnosti izgrađujete naše vojne lidere koji će biti spremni i sposobni pokazati i dokazati da nema tog izazova, da nema te prepreke, da nema tog protivnika, te da nema tog neprijatelja s kojim se hrvatski vojnik, dočasnik i časnik nije spreman susresti i pobijediti u zaštiti nacionalnih interesa, imovine i života naših građana.

Jedna je stvar koja Hrvatsku vojsku zasigurno čini izuzetnom, odnosno posebnom. To je kvaliteta naših ljudi jer pripadnici Hrvatske vojske uvijek i . U kretanju ka tome cilju pripadnici Hrvatske vojske uvijek se samo pitaju što mogu učiniti bolje, više i jače za našu Domovinu. Tako smo postupali devedesetih, tako postupamo i danas. Tako postupamo u operacijama potpore miru širom svijeta, ali tako postupamo i u poplavama, požarima i svim drugim humanitarnim djelovanjima.

Upravo zbog toga kao načelnik Glavnog stožera OS RH od Hrvatskog vojnog učilišta očekujem da uvijek obrazuje naše buduće vojne lidere da rade prave stvari na pravi način.

Vama gospodine zapovjedniče Hrvatskog vojnog učilišta moram odati priznanje za postignuća koja ste napravili proteklih godinu dana u razvoju i transformaciji HVU-a. To se posebno odnosi na razvoj i pokretanje novih studijskih programa na Zagrebačkom sveučilištu te od Vas očekujem da s istom snagom i vjerom nastavite s izgradnjom sveobuhvatnih programa u cilju pune integracije Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilišnu zajednicu, te preobrazbe HVU u Sveučilište obrane i nacionalne sigurnosti. Taj put neće biti lagan, ali od Vas očekujem da znanjem oblikujte budućnost.

Očekujem da se Centar za obrambene i sigurnosne studije „Janko Bobetko“, koji je nova sastavnica Hrvatskog vojnog učilišta, pozicionira kao značajna vojno-istraživačka institucija i na sveučilišnoj i na međunarodnoj razini.

Poštovani djelatnici HVU-a,

kao načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga od svih vas tražim da Hrvatsko vojno učilište bude prepoznatljivo po kriterijima izvrsnosti ne samo u Republici Hrvatskoj nego i na međunarodnoj razini. Novi izazovi, nove prijetnje, nove ugroze i suvremene krize traže nova sveobuhvatna znanja i vještine. Pred vama i svima nama je obveza kod naših budućih lidera izgraditi sposobnost kreativnog razmišljanja koje u susretu sa suvremenim sigurnosnim izazovima generira nove ideje i oslobađa naše intelektualne potencijale.

Oružane snage RH su pokrenule značajne projekte modernizacije, ali svi mi znamo kako je znanje jedini stvarni umnoživač sposobnosti naših Oružanih snaga, a vječiti optimizam naš modus operandi. Zato i dalje u svom svakodnevnom radu nastavite znanjem do uspjeha, znanjem do pobjede.

Kao načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga obećavam vam da će Glavni stožer uložiti značajne napore i potrebne resurse u izgradnju našeg Hrvatskog vojnog učilišta.

Zbog Domovine smo tu i zato neka nam Dragi Bog da snage da se nikada ne umorimo u vjernosti Domovini.

Na kraju želim vama i vašim obiteljima sve najbolje za Božić i novu 2016. godinu uz molbu da dragi Bog blagoslovi sve nas, naše obitelji, naše oružane snage i lijepu našu domovinu Hrvatsku.

Hvala lijepa.